Therapie
Wij bieden begeleiding aan volwassenen die geconfronteerd worden met verlies.
Tijdens een begeleiding, neem je je hulpverlener mee in je rouw, je verlies en de impact die jij ervaart.
De hulpverleners in het expertisecentrum willen je op een respectvolle en integere manier begeleiden. We willen je tegemoetkomen in je pijn, je kwetsbaarheid, je onzekerheid, je angst of je verdriet. We begeleiden je in je door-leven maar de regie zit in jou: in je eigen veerkracht én in je verbinding met jezelf en anderen.
Doorleven na verlies is hard werken.
Als iemand sterft of als je met verlies geconfronteerd wordt, heb je vaak het gevoel dat het niet waar kan zijn. Om met je rouw te kunnen beginnen, moet je het verlies erkennen. De werkelijkheid onder ogen zien is moeilijk. Het kan een hele tijd duren voor je hart aanvaardt wat je hoofd begrijpt. Verlies dat je niet begrijpt, verlies waar je geen verklaring voor vindt, kan je je blijven afvragen waarom het je kon overkomen en wat je nog allemaal kan overkomen. Soms zoek je voor jezelf een verklaring waar je zelf mee kunt leven. Je kan ook de realiteit ontkennen en vastlopen in jouw rouw.
Verliezen doet pijn. Hoe intens je de pijn van het verlies ervaart, is voor elk van ons verschillend. De pijn van het verlies komt zoals de golven van de zee. Soms is het heel hevig, soms wordt je even overspoeld, soms zie je het aankomen of soms gebeurt het heel onverwacht.
Pijn kan zich uiten in het lichaam of kan zich uiten in verwarrende gevoelens zoals boosheid, schuldgevoelens, ongeduld, irritatie…
ke ievers
nog wel noald en droad
’t vol wel in de plooi
’t vol wel in de plooi
miskien ist ma geweun de noad
’t vol wel in de plooi
’t vol wel in de plooi
kom bie mie, het zesde metaal
Wanneer senioren geconfronteerd worden met verlies, wordt er vaak van uitgegaan dat je al zo vaak verlies hebt meegemaakt dat je er tegen bestand bent geworden. Mensen onderschatten verkeerdelijk hoeveel steun je nodig hebt. Dat gebrek aan erkenning kan isolement in de hand werken. Ondanks tonnen levenservaring ben je niet altijd voorbereid op onverwachte gebeurtenissen. Een verlies kan je uit balans halen en je veerkracht aantasten.
Sommigen denken dat je je verdriet niet mag tonen. Niemand heeft je geleerd om gevoelens te uiten of je hebt een verlies nog nooit doorleefd. Je duwt het verdriet weg.
Anderen voelen een verlies uit het verleden terug aanwakkeren in alle hevigheid. Een verlies die vroeger onvoldoende aandacht heeft gekregen. Een aandacht die in de huidige tijden wel kan en vroeger in het zwijgen en in de taboe werd ondergedompeld. Vroeger werd iemand die zich sterk en moedig gedroeg bij verlies sterk gewaardeerd. “Ge moet je sterk tonen” Dat gemis van vroeger kan opnieuw opduiken wanneer er een confrontatie is met een nieuw verlies.
Het verlies slingert je door golven van vasthouden aan het verleden naar durven kijken naar de toekomst. Je deint op die golven maar soms zijn er ook momenten nodig waarop je even de pijn wegduwt en even op adem komt.
Je aanpassen aan de wereld na verlies betekent voor iedereen iets anders. Het verlies kan je veel aspecten doen in vraag stellen of het verlies kan veel veranderen zoals je dagelijks leven, je zelfgevoel, je geloof in het leven, je waarden, je overtuigingen en je toekomstbeeld.
Door het verlies moet je soms opnieuw op zoek gaan naar zin en betekenis. Je verwachtingen en geloof in het leven kunnen aangetast zijn. Je kan uit die zee van golven zien te geraken door een nieuw evenwicht, een nieuwe balans te vinden. Je past je aan aan het verlies. Je komt opnieuw op verhaal in het leven. Je kan niet veranderen wat er is gebeurd. Je integreert het in je leven. Je kan jezelf heruitvinden maar laat daarbij niemand of niets achter.
Je kunt de zee niet oversteken door alleen naar het water te staren.
Rabindranath Tagore
Het expertisecentrum werkt aan de hand van gesprekstherapie, creatieve therapie en lichaamstherapie.
In een kennismakende ontmoeting exploreer je met je hulpverlener je verliessituatie. Onder begeleiding van je hulpverlener, sta je stil bij je noden en bij je vragen rond rouw en verlies. Je verkent het mogelijk verdere verloop van de begeleiding.
De ontmoeting zal je de kans geven om voor jezelf te verduidelijken of je kiest voor een verdere professionele begeleiding. Je kan ook voor jezelf nagaan of je je veilig en verbonden voelt bij je hulpverlener. Indien gewenst, betrekken we ook je partner of je naasten in de begeleiding.
Rouw is als een vingerafdruk, herkenbaar voor iedereen en toch telkens verschillend.
Bij partners of in een gezin kan er spanning ontstaan omwille van de verschillende stijl in rouwen. Je kan bezorgd zijn over de constante nood om gevoelens te uiten of net over het verdringen van het verdriet of te weinig betrokkenheid of te weinig controle…